sobota, 5. oktober 2013

SIVKA V KULINARIKI




Prvenstveno moramo vedeti, da obstaja samo ena užitna vrsta sivke, ki se imenuje prava sivka oziroma Lavandula angustifolia. To je zelo pomembno, saj ostale vrste sivke povzročajo slabost in prebavne težave, ob večjih količinah pa lahko nastopi celo zastrupitev. Pomembno je tudi, da je sivka pridelana brez uporabe pesticidov ali drugih kemičnih sredstev, zato je potrebno kupiti sivko, pridelano v kulinarične namene. Če pa le imate možnost, si lahko pridelate svojo sivko na naraven način.


Sivko lahko dodajamo jedem kot suho ali svežo začimbo. Sivka bo jedem dala lepo in privlačno barvo ter naredila dekorativen vtis. Z dodatkom sivke lahko pripravljamo omake za meso, solate, marmelade in sladice. Eden najpogostejših načinov uporabe sivke pa je seveda čaj, ki je najbolj znan v puščavskih območjih. Poparki iz sivke imajo bolj blago delovanje kot eterično olje, vendar vseeno delujejo kot blago pomirjevalo proti vznemirjenosti, živčni izčrpanosti in nespečnosti, prav tako pomagajo pri prebavnih motnjah živčnega izvora. Sivkin čaj spodbuja tek, ureja prebavo, odvaja žolč, blaži trebušne krče, odpravlja napenjanje in vetrove, žene na vodo, miri in uspava ter tudi prepreči omedlevanje. Uporablja se tudi za izpiranje ran, masažo lasišča in pri srbenju kože.
Zelo preprost način uporabe sivke je priprava tako imenovanega ''sivkinega sladkorja''. Suhe cvetove sivke pomešamo z sladkorjem v razmerju ena čajna žlička sivke na štiri skodelice sladkorja in mešanico pustimo stati nekaj tednov. Nato sladkor uporabljamo kot običajno; v sladicah, čaju ter ostalih jedeh.
V vročih dneh je dobrodošla osvežitev tudi limonada z dodatkom sivke. Priprava takšne limonade je sila preprosta. V lonec nalijemo dve do tri skodelice vode, dodamo eno skodelico sladkorja ter mešanico pustimo vreti. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato mešanico obogatimo z eno žlico posušenih cvetov sivke ter lonec odstranimo iz ognja. Lonec pokrijemo ter mešanico pustimo stati, da se ohladi. Ko je mešanica ohlajena, lahko pripravimo limonado. V vrč stisnemo sok 5 limon ter mu dodamo prej pripravljeno mešanico in vodo, dobro premešamo ter dobro ohlajeno postrežemo.



Naj vas ne bo strah eksperimentirati z dodjanjem sivke v različne jedi. Pozorni morate biti samo na količino, saj ima zelo intenziven okus, zato naj pri njeni uporabi velja manj je več. Eksperimentirajmo, dajmo domišljiji prosto pot in pazite: če boste sivko kuhali več kot 40 minut boste dobili neprijeten okus jedi,ki vas bo spominjal na milnico. Zato jo dodajajte jedem proti koncu kuhanja ali peke ali pa jo dodajajte sladicam,ki se pečejo manj kot 40 minut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar