sreda, 29. januar 2014

Piškoti s sivko


Sivka ni samo lepa in dišeča temveč tudi izjemno okusna in kar krivico ji delamo, da je večkrat ne vključimo v svoje jedi.


Prvenstveno moramo vedeti, da obstaja samo ena užitna vrsta sivke, ki se imenuje prava sivka oziroma Lavandula angustifolia. To je zelo pomembno, saj ostale vrste sivke povzročajo slabost in prebavne težave, ob večjih količinah pa lahko nastopi celo zastrupitev. Pomembno je tudi, da je sivka pridelana brez uporabe pesticidov ali drugih kemičnih sredstev, zato je potrebno kupiti sivko, pridelano v kulinarične namene. 



Namig: Kulinarično sivko lahko kupite v Butiku Lavanda Tržnici v Kopru (1. nadstropje) ali v spletni trgovini www.butiklavanda.com.


Sivko lahko dodajamo jedem kot suho ali svežo začimbo. Sivka bo jedem dala lepo in privlačno barvo ter naredila dekorativen vtis.

Tokrat se bomo lotili peke slastnih in tudi za oko prijetnih piškotov s sivko.


Potrebujete naslednje sestavine:
Piškoti:
150 g masla
120 g sladkorja
250 g moke
2 žlici suhih ali 4 žlice svežih cvetov sivke
Za preliv:
150g mletega sladkorja
cvetove sivke


Postopek:
Cvetove sivke in kristalni sladkor zmešajto s sekljalnikom za čebulo oziroma kuhinjskim multipraktikom. Če aparata nimate, lahko uporabite terilnik. Mešanico sladkorja in sivke zmešajte z zmehčanim maslom, na koncu pa dodajte še moko. Testo za pol ure postavite v hladilnik. Iz testa oblikujte poljubne oblike in piškote polagajte na namaščen pekač. Pečite v pečici, segreti na 180 stopinj 10-12 minut. Piškoti so pečeni, ko rahlo spremenijo barvo, bodite pozorni, da jih ne zapečete preveč. Ko se rahlo ohladijo, naredite preliv. Nekaj žlic mletega sladkorja zmešajte z nekaj kapljicami vode, da dobite primerno teksturo za preliv. Vsak piškot okrasite tako, da ga prelijete s prelivom in posujete s cvetovi sivke, kar bo naredilo dekorativen vtis.




Dober tek!

Spremljajte nas še naprej na Facebooku, kmalu sledijo novi recepti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar